Vähävaraisten juniorijalkapalloilijoiden tukeminen

Vähävaraisten perheiden lapsille harrastuksista aiheutuvat kustannukset saattavat olla liian korkeita

Jalkapallon harrastamisesta aiheutuu lapsen perheelle ja nuorelle kuluja ja vaikka jalkapalloharrastus ei olekaan ihan kalleimmasta päästä, kuten esimerkiksi jääkiekko, taitoluistelu ja ratsastus, niin silti sen aiheuttamat kustannukset voivat olla vähävaraiselle perheelle liian korkeat. Erityisesti kilpajoukkueissa harrastuskustannukset voivat olla tuhansia euroja vuodessa.

football equipmentHarrastuksen kustannukset eivät lopu pelkkiin joukkueiden keräämiin kuukausimaksuihin, vaan jalkapallossa lapsi tarvitsee myös harrastukseen sopivat vaatteet, jalkapallokengät, sopivat suojukset, pallon sekä mahdollisesti myös muita varusteita, kuten jalkapallorepun, juomapullon ja niin edelleen. Lisäkustannuksia aiheuttaa lapsen kuljettaminen harjoituksiin sekä peleihin sekä mahdolliset turnausmatkat, joita saatetaan tehdä ympäri Suomea ja jopa ulkomaille. Turnausmatkoista aiheutuu niin matka-, majoitus- kuin ruokailukulujakin. Vakuutus- ja lisenssimaksut tuovat lisäkustannuksia.

Erityisesti lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on noussut maassamme merkittäväksi ongelmaksi eikä voidakaan enää sanoa, että kaikilla lapsilla olisi tasaveroiset mahdollisuudet harrastaa. Harrastustoiminta olisi kuitenkin erityisen tärkeää juuri tällaisista perheistä tuleville lapsille, koska se tarjoaa heille mahdollisuuden saada tervehenkisiä kavereita, purkaa energiaa mielekkäällä tavalla sekä harjoitella kurinalaista toimintaa. Mahdollisuus osallistua itselle mielekkääseen harrastustoimintaan saattaa jopa ehkäistä lapsen tai nuoren syrjäytymistä.

Seurojen tarjoama tuki vähävaraisille juniorijalkapalloilijoille

Osa seuroista myöntää tukea vähävaraisille harrastajille seuramaksua keventämällä. Sitä voi yleensä hakea vapaamutoisella hakemuksella vuosittain aina kutakin kuluvaa kautta kohti, mutta sitä ei voi hakea seuramaksuihin, jotka on jo ehditty maksaa.

Erilaisten järjestöjen tarjoama tuki vähävaraisille juniorijalkapalloilijoille

Erilaiset järjestöt tarjoavat myös tukea vähävaraisista perheistä tulevien lasten harrastuksiin. Tukea saatetaan antaa esimerkiksi tavaralahjoitusten tai harrastustuen muodossa,

Varusteita kierrättämällä voi säästää ja tuottaa hyvää mieltä

Kaikkien varusteiden ei välttämättä tarvitse olla uusia, vaan hyväkuntoiset käytetyt ovat myös käyttökelpoisia ja niiden ostaminen säästää rahaa verrattuna täysin uusien varusteiden ostamiseen. Osa seuroista järjestää myös keräyksiä, joissa käytettyjä varusteita kerätään vietäviksi köyhiin maihin. Monesti edes nimikoinnit paitojen selässä eivät haittaa, vaan itseasiassa monet kehitysmaiden lapset ovat olleet erityisen iloisia juurikin pelipaidoista, joissa lukee jonkun nimi ja joista löytyy pelinumero. Näin kierrättäminen tuo hyvää mieltä niin antajalle kuin saajallekin.