Taitokilpailut juniorijalkapalloilijoiden kehittymisen mittareina

Miten taitokilpailut edistävät pelaajan kehitystä?

competitionsSuomalaisen juniorijalkapallon yksi tärkeimmista osa-alueista on erilaisten lajissa tarvittavien taitojen oppiminen ja taitokisoihin osallistuminen onkin yksi hyvä tapa edistää näiden taitojen harjoittelua. Pelaajien motivaatio tehdä riittävästi toistoja on ihan erilainen, kun näiden taitojen osalta pääsee kilpailemaan muiden kanssa. Monelle juniori-ikäiselle jalkapallon harrastajalle nämä kilpailut ovat jännittävä tapahtuma, joihin on harjoiteltu viikko- tai kuukausikaupalla. Taitomerkki kertoo junioripelaajalle konkreettisella tavalla siitä, mille tasolle hänen taitonsa ovat kehittyneet. Tärkeintä taitokilpailuissa onkin kilpailla itseään vastaan ja pyrkiä parantamaan omia suorituksia ja vasta toissijaisesti kilpailla muita vastaan.

Seurojen järjestämät taitokilpailut

Junioriseuroille on asetettu tavoitteeksi järjestää kaikille seuraan kuuluville junioripelajille avoimet taitokisat, joiden avulla seurat voivat seurata pelaajien kehittymistä sekä yksilöllisellä tasolla että kokonaistasolla.

Taitokisavuoroja on mahdollista saada käyttöön joistakin halleista piirin kautta. Seurojen on mahdollista saada piiriltä myös neuvoja ratojen rakentamiseen sekä piirin omistamia välineitä käyttöönsä taitokisoja varten. Seuran nuorisovastaava on kuitenkin seuran järjestämien kisojen vastaava taho. Pelaajat, jotka saavat seuransa taitokilpailuissa hopea- tai kultamerkin, saavat osallistua piirin järjestämiin taitokilpailuihin.

Piirin järjestämät taitokilpailut

Jotta pelaaja saa osallistumisoikeuden piirin järjestämiin taitokisoihin, hänellä tulee olla kulta- tai hopeamerkki, jonka hän on saanut joko seuran järjestämissä taitokilpailuissa tai piirin järjestämissä taitokisakouluissa. Lisäksi hänellä tulee olla pelipassi, joka on voimassa ilmoittautumishetkellä, sekä hänet ilmoittaneen seuran edustusoikeus. Pelaajalla on oikeus osallistua vain yhden ikäluokan taitokilpailuun.

Valtakunnalliset taitokilpailut

Taitokilpailuja järjestetään myös valtakunnallisella tasolla, johon saavat osallistua kaikki ne lapset ja nuoret, jotka ovat saavuttaneet kultamerkin piirin järjestämissa taitokilpailuissa. Sarjojen parhaat edustavat valtakunnallisissa taitokilpailuissa sekä piiriään että seuraansa, minkä moni nuori junioripelaaja kokee kunniatehtävänä. Marraskuun kolmas viikonloppu on ajankohta, jota monet lahjakkaat juniorijalkapalloilijat odottavat, koska tämä on valtakunnallisten taitokilpailujen vuosittainen järjestämisajankohta.

Piirin järjestämät taitokisakoulut

Ennen kuin piiri järjestää viralliset taitokilpailut, se järjestää taitokisakouluja, joissa pelaajilla on mahdollisuus käydä läpi taitokisalajit. Nämä lajit käydään läpi perusteellisella tavalla harjoitellen niiden oikeanlaista tekniikkaa. Taitokoulupäivän lopuksi pelaajat suorittavat taitolajit kokonaisuudessaan saaden näin varmuutta suorituksiinsa.